Teken de petitie, Stop het Zwanendriften!

Leewieken

Zwanendriften was om twee redenen buitengewoon dieronvriendelijk. Één ervan was de wrede en onverschillige manier waarop de dieren gevangen en verhandeld werden, de andere reden was de noodzaak die dieren te leewieken.
Bij het leewieken wordt aan één vleugel het middenhandsbeentje geamputeerd, waardoor de zwanen niet meer kunnen vliegen. Zo werden ze, gehandicapt gemaakt, in de natuur aan hun lot overgelaten, vaak met ondervoeding en verzwakking in de winter tot gevolg.

In tegenstelling tot wat door de drifters werd beweerd gaat het niet om een 'pluisje veren'. De gevolgen voor de zwanen op latere leeftijd zijn ingrijpend zoals u op de foto's hieronder kunt zien.
Leewieken is per 1 januari 2018 verboden, maar omdat het zwanendriften nu al verboden is zullen er in principe geen nieuwe verminkte zwanen meer bijkomen.

Omdat zwanen oud kunnen worden zullen geleewiekte zwanen echter nog wel een tijd te zien zijn in het Groene Hart. Vaak zullen ze de nabijheid van mensen opzoeken.
Houdt hen alstublieft een beetje in de gaten en voer ze 's winters zonodig bij. NIET met brood echter, dat is niet gezond voor ze. Er is voer voor watervogels te koop in de dierenwinkels.

Wilt u weten waar deze geleewiekte zwaan van droomt?
Houdt dan uw muiscursor op de afbeelding om een photoshop-impressie te zien van hoe het dier er uit had gezien als deze verminking hem bespaard was gebleven
.
( Staat uw cursor daar toevallig al, haal 'm dan weg om de harde werkelijkheid te zien.)

Foto (originele foto van geleewiekte zwaan): Zwanenbeheer Houten

Ook op de foto hieronder kun je goed de gevolgen van het leewieken zien:
Geen pluisje veren eraf maar een halve vleugel! Hierdoor is het dier uit evenwicht en kan het nooit meer vliegen.

Geleewiekte zwaan in handen van de handelaar


Zittende zwaan van achtteren waarbij je goed de geamputeerde vleugel kunt zien.Ook als een zwaan de vleugels heeft gevouwen, kun je van achteren goed zien dat één van de twee vleugels bijna compleet verdwenen is.

Gedrifte zwanen zijn bewust gehandicapt gemaakte zwanen die aan hun lot over worden gelaten en zich moeten zien te redden alsof ze gezonde wilde zwanen zijn.

 

Nog wat foto's waarbij de inpact van het leewieken goed te zien is

geleewiekete zwaantwee zwanen aan de over, waarbij van één duidelijk een geamputeerde vleugel te zien is.

 

zwaan met halve vleugel

Links ziet u hoe met een schaar het middenhandsbeentje van een jong zwaantje wordt geamputeerd.
Bij zwanendrifters gebeurde dit buiten of in de auto terwijl de ouderdieren hulpeloos vastgebonden op de grond liggen.

man knipt middenhandsbeentje van jonge zwaan door zwaan ligt vastgebonden in weiland met jongen